Jeg startede hesteskolen fordi jeg ønsker at give børn og unge muligheden for at lære om heste, med heste, i et positivt og trygt miljø. Jeg har selv gået på rideskole det meste af min barndom, uden helt at føle at jeg lærte alt det jeg ville. Først da jeg fik egen hest og privat underviser åbnede der sig en ny hesteverden for mig. Min hest var en nervøs, skeptisk og forsigtig lille herre og det var nyt for mig at lære om hestens måde at kommunikere med mennesker på, at lære om hvordan hesten oplever samarbejdet med mennesker og få kendskab til det bånd der kan opstå mellem hest og menneske. Han er nu 25 år gammel, glad og tilpas omkring mennesker og den bedste makker jeg kunne have ønsket mig, vi har lært meget sammen. Jeg blev i samme omgang præsenteret for jordarbejde, og faldt pladask for det. Siden er jeg faldet for sporten Mountain Trail, en disciplin som minder om agility, hvor hest og rytter skal løse forskellige opgaver og gå over, igennem og mellem forskellige typer af forhindringer. Det kræver at hesten er alsidig, tryg og at samarbejdet mellem hest og rytter fungerer både fra ryggen og fra jorden. Jeg har igennem årene modtaget undervisning af dygtige instruktører, været på kurser og til foredrag og derigennem tilegnet mig den viden jeg følte jeg manglede. Jeg ønsker at dele min viden, og jeg ønsker at give hesteglade børn og unge en grunduddannelse i heste - så de kan varetage deres egen hest en dag.
Jeg kan huske at jeg selv har fået forklaringen "fordi sådan gør man" eller "fordi hesten er fræk". Jeg har aldrig helt kunnet stille mig tilfreds med den forklaring, kunne det virkelig passe at min søde dejlige hest, bukkede fordi den var fræk? Kunne det virkelig passe at den eneste løsning var at lægge benene til den, fordi sådan gjorde man bare? Jeg troede ikke på det og jeg ville vide mere.
Derfor er undervisning hos os vidensbaseret, vi arbejder ud fra den forskning der er lavet på heste, deres adfærd og træningen af dem.
I hesteskolen kommer vi rundt om hele hesten, det betyder at vi skal lære at ride, at træne hesten fra jorden, at strigle, at holde orden, at tage ansvar for os selv og hesten, at muge ud, at fodre, tilse skader og aflæse kropssprog. Vi skal lære om hestens anatomi, så vi forstår hvorfor vi træner som vi gør, vi skal arbejde med indlæringsteori og hesteadfærd så vi forstår hvorfor hesten gør som den gør. Kort sagt er der altid et velbegrundet svar på hvorfor vi gør som vi gør og på de sprøgsmål der måtte komme.
HEP står for Hestens og Elevens Præmisser, og er med en tanke om at alt hvad vi gør på Hannesminde Hesteskole er på både hestens og elevens præmisser.
Som HEP underviser har jeg:
Viden om hest og elevs sind, læring og krop. Evne til at aflæse den enkelte hest og elevs behov. Kompetence til at handle, med øje for hest og elev.
Freja har gennem uddannelsen udvist stor flittighed og engagement, og hun har udviklet sig gennem forløbet. Hun er nysgerrig og videbegærlig og har en stor teoretisk viden omkring hestens mentale og fysiske tilstand. Freja skaber et meget trygt læringsrum, og hendes positivitet bidrager til, at eleverne får en god oplevelse.
- Monica Martiny, HEP ansvarlig
Copyright © 2022 Stald Hannesminde - Alle rettigheder forbeholdes.